Paven i Auschwitz: Herre, tilgiv al den ondskab

Pave Frans trådte alene frem og gik med bøjet hoved og langsomme skridt gennem lågen med det berygtede “Arbeit Macht Frei”-skilt, da han fredag besøgte den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau.

På en bænk tæt ved indgangen satte han sig på en bænk og bad en bøn for de 1,5 millioner mennesker, som blev gasset ihjel i lejren under Anden Verdenskrig.

Størstedelen af de dræbte var jøder, men også romaer, homoseksuelle og kommunister var blandt de mange dødsofre.

Paven om angreb: »Verden er i krig«

Paven brugte desuden tid på at mødes med omkring 12 overlevende fra Auschwitz, som han lyttede til og udvekslede gaver med.

En af de overlevende gav paven et billede af ham selv omgivet af andre fanger i en køjeseng i lejren, og bad paven signere billedet.

Pave Frans kyssede hver af de overlevende, heriblandt Helena Dunicz Niwinska på 101 år, som spillede violin i det orkester, der fandtes i den nazistiske koncentrationslejr.

En anden af de indsatte fra dengang, som paven mødtes med fredag, fortalte nyhedsbureauet AFP, at han tydeligt husker den dag for mere end 70 år siden, da han ankom til lejren.

Paven blander sig i brexit: EU bør give lande mere frihed

– Lige efter jeg var ankommet, så jeg ind gennem en dør, hvor nøgne lig var stablet som brænde i omkring en meters højde, fortæller den 99-årige Alojzy Fros.

– Det vil jeg aldrig glemme.

Paven kom ikke med nogen udtalelse under sit besøg i Auschwitz-Birkenau og havde på forhånd sagt, at en stille bøn og et møde med overlevende fra dødslejren ville være den bedste måde at hylde de mange dødsofre.

– Herre, hav nåde med vort folk. Herre, tilgiv al den ondskab, skrev pave Frans på sit modersmål, spansk, i en gæstebog i Auschwitz-lejren.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and