Efter Bios-konkursen: Syddanmark vil låne ambulancer i hovedstaden

På sin allerførste dag ved rattet i regional ambulancetjeneste erkender Region Syddanmark, at der mangler biler. Derfor må man låne.

»For at sikre en så gnidningsfri overgang fra Bios til regionen og for at være sikker på, at vi har biler nok, har vi henvendt os til Region Hovedstaden og Region Midtjylland for at høre, om de kan hjælpe os i en overgangsfase med biler,« siger Mads Haugaard, tidligere afdelingschef i regionen og nyudnævnt ambulancechef i regionen.

Region Syddanmark indgik onsdag aften en aftale med konkursboet efter det private hollandske ambulancefirma Bios om midlertidigt at køre virksomheden med ca. 500 ansatte og 36 stationer videre, indtil alle tråde efter konkursen er udredt.

Stor oprydning venter ny ambulancechef i Syddanmark

Regionsrådet har med stort flertal besluttet at overtage ambulancedriften, og her spiller bilerne en central rolle.

Lange sygetransporter

»Noget af det, som virkelig trækker ambulancer ud af vores beredskab, er sygetransporter på tværs af regioner – f.eks. fra et lokalt sygehus eller Odense Universitetshospital til enten Rigshospitalet eller Skejby. Hvis vi kunne få lidt hjælp til disse sygetransporter, kunne vi friholde ambulancerne til udrykning i vores eget område i en overgangsperiode,« siger Mads Haugaard, der endnu ikke har fået svar på, om de andre regioner har mulighed for at låne ud.

På informations- møderne har vi mødt en beundringsværdig optimisme blandt redderne – også til at indgå i for- handlinger om en ny overenskomst – så jeg er ikke så bekymret.

Mads Haugaard, nyudnævnt ambulancechef i Region Syddanmark

Ud over bilerne og stationerne har redderne meget stor prioritet i omdannelsen af beredskabet, og derfor er Syddansk Ambulancetjeneste, som er det foreløbige navn for den regionale driftsenhed, i gang med en større møderække torsdag og fredag med netop redderne.

Region: Det samlede Bios-forløb har ikke været kønt

Et af de helt store spørgsmål er overenskomstforhold, for der er lagt op til, at redderne, som nu arbejder på en overenskomst med 3F, skal skifte til en aftale under forbundet for offentligt ansatte FOA til foråret.

Dårligere overenskomst

Traditionelt betragtes en overenskomst på det offentlige område som dårligere end på det private – i hvert fald hvad angår lønnen – men umiddelbart er Mads Haugaard optimistisk:

»På informationsmøderne har vi mødt en beundringsværdig optimisme blandt redderne – også til at indgå i forhandlinger om en ny overenskomst – så jeg er ikke så bekymret. En offentlig overenskomst har jo andre goder som f.eks. bedre barselsbestemmelser, og det betyder også noget,« siger han.

Hos medarbejderne er der heller ikke den store frygt, medgiver tillidsmand Peter Senger, der repræsenterer redderne:

»Der findes ikke i øjeblikket en FOA-overenskomst for reddere, så vi kan være med til at udforme den, og vi har faktisk en oplevelse af, at regionen meget gerne vil imødekomme os,« siger han.

Bios-tillidsmand ser lys forude efter aftale med region

Netop manglen på reddere var en af årsagerne til, at Bios knækkede halsen efter under et år som ambulancefirma i hovedparten af Region Syddanmark. Derfor har regionsrådet også været optaget af at fastholde de ansatte – og gerne lokke flere til.

Ekstra månedsløn

Det sker bl.a. ved at sætte en månedsløn på højkant til de reddere, som til december 2017 har været ansat i et år eller mere, ligesom regionen også har lovet de konkursramte ansatte at betale dem løn for juli, ligesom udestående overarbejdspenge heller ikke skal skille parterne ad.

Ifølge de økonomiske forudsigelser regner Syddansk Ambulancetjeneste med at bruge 535 mio. kr. årligt på at komme borgerne til undsætning. Det er ca. 35 mio. kr. mere end udgiften til Bios, men stadig billigere end den pris, Falck tog for at køre de blå blink frem til den 1. september 2015.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and